31 lipca 2011

Krem pomidorowy


Obiecałam Wam już jakiś czas temu, przepis na pyszny pomidorowy krem :-)

Składniki:
2 cebule
niepełna łyżka oliwy z oliwek
2 duże puszki pomidorów
sól
pieprz
1/2 szklanki śmietany jogurtowej (9 proc. tł.)
świeża bazylia
pestki dyni
parmezan

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebule i pokrój w kostkę, podduś na oliwie
2. Dodaj pomidory, przypraw solą i pieprzem, gotuj przez 10 minut.
3. Zupę rozetrzyj na puree, dopraw śmietaną i listkami bazylii - rozlej na talerze.
4. Pestki dyni upraż, posiekaj, wymieszaj z parmezanem.
5. Posyp zupę.

i gotowe...

SMACZNEGO :-) !

7 komentarzy:

  1. o mamusiu ; / ale bym sobie to zjadla! akurat w tej chwili jestem gloda; P haah ^^
    a to tak apetycznie wyglada; )
    ogolnie kocham wszystko co ma pomidory!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ;) z pewnością wypróbuję przepis bo wygląda b. apetycznie ;)

    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama ostatnio zrobiła takie cuś. i powiem że nie przypadło mi do gustu ;D jednak zwykła pomidorowa najlepsza;D moja mama jeszcze dowaliła do tego makaronu, efekt potworny.. no ale cóż, dobrze że ja w tym domu umiem gotować - a ona szyć ;D uzupełniamy się ;D
    polecam Ci zupę krem z brokułów ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej jedziesz jeszcze na jakieś wakacje?, jak tak to gdzie jeśli można wiedzieć?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta - Krem brokułowy także często jem :-) pycha!

    Anonimowy - tak, wybieram się na wakacje w ciepłe kraje w październiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też robię podobny krem, według przepisu dziewczyn z "Rewolucja na Talerzu" generalnie polecam, mają swój kanał na VOD:

    http://vod.onet.pl/rewolucja-na-talerzu,4719,serial.html

    moim zdaniem są genialne, wypróbowałam już wiele ich przepisów :)))

    One zrobiły podobny krem z pieczonych w piekarniku pomidorów i papryki z tymiankiem, a przed podaniem dorzucały kozi ser(ja dawałam mozarellę:) i uprażone pestki dyni... PYSZOTA! :D

    OdpowiedzUsuń