Dzisiaj mam dla Was specjalną niespodziankę :-) Odkąd jestem na diecie uwielbiam przebywać w kuchni i przyrządzać różne smakołyki. Zaczęłam jeść śniadania, które dają mi wiele przyjemności i, co najważniejsze - energii.
Uwielbiam muffinki!!!! Ale niestety odkąd postawiłam sobie główny cel, a mianowicie osiągnięcie ładnej, zgrabnej sylwetki, musiałam pożegnać się z tymi wszystkimi pysznościami. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na muffinki wytrawne. Byłam bardzo zdziwiona, kiedy przeczytałam przepis, w którego składzie było coś innego niż cukier, cukier, cukier, cukier puder, cukier. Nie wyobrażałam sobie smaku niesłodkich muffinek, no ale cóż postanowiłam jednak spróbować.
Poniżej relacja zdjęciowa z mojej kuchni i przepis :-)
Przepis na muffinki wytrawne (z szynką, papryką i oliwkami)
Składniki:
- 2 i 1/2 mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g posiekanych oliwek
- 100 g pokrojonej szynki lub polędwicy
- 100 g pokrojonego w kostkę sera żółtego
-3-5 łyżek posiekanej bazylii
-1 papryka pokrojona w kostkę
Sposób przygotowania:
1) Przygotuj dwie miski. W jednej bardzo dokładnie wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól.
2) W drugiej misce także bardzo dokładnie wymieszaj mokre składniki: mleko, roztopione masło, jajka.
3) Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i całość wymieszaj bardzo szybko (tylko do połączenia się składników, grudki w cieście są dopuszczalne, natomiast zbyt długie mieszanie składników mokrych z suchymi, powoduje, że muffinki mogą być twarde)
4) Przygotuj dodatki i połącz z ciastem. Całość szybko wymieszaj.
5) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj blachę do muffinek, wgłębienia wysmaruj masłem, możesz też użyć papierowych foremek (takich jak ja) :-)
6) Włóż ciasto do wgłębień w blasze lub postaw papierowe foremki na dużej blasze i piecz w piekarniku przez 20-25 minut.
SMACZNEGO !!!!! Przepis idealny na przystawkę, np. na imprezę :-)
sprawdze;))
OdpowiedzUsuńwygladaja cudownie i przepysznie;)
wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńmam zamiar je dzisiaj zrobić :P
OdpowiedzUsuńtylko bez oliwek bo nie lubię :)
jesz takie muffiny jako danie obiadowe, śniadaniowe czy po prostu jako przekąskę ?
super, dzieki za przepis a papilotki sa przepiekne!
OdpowiedzUsuńTwoje muffinki bardzo mi się spodobały :) Muszę koniecznie je wypróbować, bo przyznam się szczerze, że słowo 'muffin' kojarzy mi się od razu z czymś słodkim, a nie wytrawnym. Czas się przemóc chyba;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, muffinki wytrawne są świetną zagrychą na imprezę :) To moja wersja niesłodkich muffinek:
OdpowiedzUsuńhttp://meals-and-fears.blogspot.com/2012/10/muffinki-z-serem-lazur-i-orzechami.html
Właśnie włożyłam do piekarniki muffinki przygotowane wg. Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńZobaczymy co z tego wyjdzie :) --> mam nadzieję, że będą pyszne!
Pozdrawiam. Karolina
Ile mniej więcej wyjdzie muffinek z tym składników które podałaś? :D Wyglądają wyśmienicie :P
OdpowiedzUsuńodradzam używanie papilotek do muffinek z serem bo nie dadzą się odkleić. ja smaruje blachę masłek,sypię bułką tartą i wtedy wypełniam masą.
OdpowiedzUsuń