26 marca 2011

Muffinki wytrawne

Dzisiaj mam dla Was specjalną niespodziankę :-) Odkąd jestem na diecie uwielbiam przebywać w kuchni i przyrządzać różne smakołyki. Zaczęłam jeść śniadania, które dają mi wiele przyjemności i, co najważniejsze - energii.

Uwielbiam muffinki!!!! Ale niestety odkąd postawiłam sobie główny cel, a mianowicie osiągnięcie ładnej, zgrabnej sylwetki, musiałam pożegnać się z tymi wszystkimi pysznościami. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na muffinki wytrawne. Byłam bardzo zdziwiona, kiedy przeczytałam przepis, w którego składzie było coś innego niż cukier, cukier, cukier, cukier puder, cukier. Nie wyobrażałam sobie smaku niesłodkich muffinek, no ale cóż postanowiłam jednak spróbować.

Poniżej relacja zdjęciowa z mojej kuchni i przepis :-)


Przepis na muffinki wytrawne (z szynką, papryką i oliwkami)

Składniki:
- 2 i 1/2 mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g posiekanych oliwek
- 100 g pokrojonej szynki lub polędwicy
- 100 g pokrojonego w kostkę sera żółtego
-3-5 łyżek posiekanej bazylii
-1 papryka pokrojona w kostkę

Sposób przygotowania:

1) Przygotuj dwie miski. W jednej bardzo dokładnie wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól.
2) W drugiej misce także bardzo dokładnie wymieszaj mokre składniki: mleko, roztopione masło, jajka.
3) Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki i całość wymieszaj bardzo szybko (tylko do połączenia się składników, grudki w cieście są dopuszczalne, natomiast zbyt długie mieszanie składników mokrych z suchymi, powoduje, że muffinki mogą być twarde)
4) Przygotuj dodatki i połącz z ciastem. Całość szybko wymieszaj.
5) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj blachę do muffinek, wgłębienia wysmaruj masłem, możesz też użyć papierowych foremek (takich jak ja) :-)
6) Włóż ciasto do wgłębień w blasze lub postaw papierowe foremki na dużej blasze i piecz w piekarniku przez 20-25 minut.












SMACZNEGO !!!!! Przepis idealny na przystawkę, np. na imprezę :-)

9 komentarzy:

  1. sprawdze;))
    wygladaja cudownie i przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamiar je dzisiaj zrobić :P
    tylko bez oliwek bo nie lubię :)

    jesz takie muffiny jako danie obiadowe, śniadaniowe czy po prostu jako przekąskę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. super, dzieki za przepis a papilotki sa przepiekne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje muffinki bardzo mi się spodobały :) Muszę koniecznie je wypróbować, bo przyznam się szczerze, że słowo 'muffin' kojarzy mi się od razu z czymś słodkim, a nie wytrawnym. Czas się przemóc chyba;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się, muffinki wytrawne są świetną zagrychą na imprezę :) To moja wersja niesłodkich muffinek:
    http://meals-and-fears.blogspot.com/2012/10/muffinki-z-serem-lazur-i-orzechami.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie włożyłam do piekarniki muffinki przygotowane wg. Twojego przepisu.
    Zobaczymy co z tego wyjdzie :) --> mam nadzieję, że będą pyszne!

    Pozdrawiam. Karolina

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile mniej więcej wyjdzie muffinek z tym składników które podałaś? :D Wyglądają wyśmienicie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. odradzam używanie papilotek do muffinek z serem bo nie dadzą się odkleić. ja smaruje blachę masłek,sypię bułką tartą i wtedy wypełniam masą.

    OdpowiedzUsuń